Jste zde
Nejlepší destiláty se pálí v Krnčicích
Jako každý rok i letos se Pěstitelská pálenice v Krnčicích zúčastnila se vzorky svých ovocných pálenek několika soutěží – koštů ovocných destilátů.
Nejdříve sklízela Krnčická pálenice úspěch koncem srpna na 3.Jelínkově vizovickém koštu. Na tomto koštu jsou komise složené z amatérů, známých osobností a jen částečně z odborníků. Zde se destiláty vyrobené v Krnčicích v tvrdé konkurenci více než dvou tisíc vzorků umístili v celkovém hodnocení na 4. a 6. místě.
Ještě větší úspěch však přišel začátkem října na 2.ročníku mezinárodní soutěže ovocných destilátů Flora košt Olomouc 2005. Hned ve dvou kategoriích, meruňkovice a broskvovice, zde vzorky z Krnčic obsadily 1. místo, v kategorii hruškovice pak byla pálenka z Krnčic na 2. místě, přestože byla bodově nejlépe hodnoceným destilátem výstavy, se ziskem 42,7 bodu z 50 možných.
Vůbec nejvyšším oceněním, které letos Pěstitelská pálenice Krnčice na Flora koštu obdržela je zvláštní cena UNIE Destitatérů České republiky za nejlepší kolekci vzorků ovocných destilátů. Ta oceňuje celkově nejlepšího účastníka tohoto mezinárodního koštu, tedy pálenici jejíž vzorky byly v tvrdé konkurenci více než 40 palíren celkově nejlepší. Ocenění z Olomouce si v Krnčicích váží o to víc, protože ho, na rozdíl od Vizovic, udělují profesionálové z oboru destilatérství a degustátorství.
Na soutěžích degustátoři hodnotí mnoho kritérií, hlavními jsou vzhled, vůně, chuť a dochuť, zvlášť pak každý hodnotí ještě celkový dojem z ochutnaného vzorku. Každý odborník na koštu ochutná až 40 vzorků, z každého destilátu je proto třeba zkusit pouze malé množství, aby si degustátor zachoval objektivitu. Vzorek není po ochutnání nutno polknout, na stole pro ochutnávání nesmí proto chybět kelímek na vyplivnuté vzorky. Pálenky se hodnotí anonymně, hodnotícím komisařům je znám pouze druh ovoce, rok výroby a stupňovitost vzorku. Po ochutnání si pak degustátoři neutralizují chutě zajídáním kousků pečiva a zapíjením čistou vodou. Dobrý degustátor musí mít nejen vynikající smysly, ale také bohaté znalosti kvasné chemie a především mnohaleté zkušenosti s ochutnáváním a poznáváním destilátů.
V čem je skryto tajemství úspěchů Krnčické pálenice?
Od ovoce ke kvalitnímu destilátů vede dlouhá cesta, začínající volbou zralého ovoce, dobrými podmínkami a správnou délkou kvašení, pokračující citlivou technologií destilace, zředěním na stupňovitost při které nejlépe vynikne chuť a končící skladovacími podmínkami a vhodnou dobou zrání destilátu před jeho konzumací.